marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Wednesday, June 1, 2016

SL1M TM 8.0: Program Softskill Training review

.: Assalamualaikum :.


Hai.. haa..aku tau ramai duk tunggu ak update kan.. lebih2 lagi yang duk carik maklumat pasal program SL1M ni kan..ngaku je la..sebab aku dulu pun mencari2 cari jugak ihsan orang yang baek ati wat review program Sl1M ni..feedback kate orang putihnya..ngee



So, setakat 27hb Mei 2016, aku dah pun berjaya bergraduasi (sekali lagi) atas tiket program SL1M TM 8.0 untuk kelas softskill. Lebih kurang sebulan lapan hari la kot aku dan seangkatan berjaya direkrutkan di MMU tuh.. okey..yang terlepas citer.. Klik la kat tajuk entri ni..SL1M TM

Overall out of 5 aku bagi markah 3 untuk softskill training ni.. bagi aku kelas softskill ni best sebab para trainer dia memang bombastik sampai aku rasa nak apply jadi lecturer MMU. Aura positif sorang2 trainer ni aku rasa.. beruntung gilerr bebudak MMU ni..padanlah dengan mahal diorang bayar yurankan..kekeke..

satu mata yang tersangat failed tu adalah dari segi management la.. siyes.. failed gilerr..

sebabnya satu. boleh-boleh dokumen yang aku serahkan masa awal2 register masuk SL1M tu ilang.. 4 helai dokumen yang beria-ria diorang mintak tu ilang.. logik tak?.. bukan aku sorang..tapi 29 orang orang yang lain pun terima naseb yang seangkatan dengannya.. menyebabkan..sampai rini.. elaun bulan empat aku dan rakan-rakan senasib tak terima-terima..bayangkan.. kemain lagi waktu kelas dulu nak bagi full attendant, sampai nak mintak cuti konvo pun kalau boleh x nak apply (last minit apply gak..hiks) supaya rekod bersih..pastu asignment, assessment complete sebab tak mau masalah timbul dikemudian hari.. pendek kata everything yang boleh bagi rekod kotor tu memang nak elak la..tapi alih-alih Cnergy (the one yang incharge kitorang) hilangkan.. sungguh..sungguh merasa resahhh..untuk menilai..~ pastu wat tak bersalah..

Second, kate untuk penempatan On-Job-Training (OJT) akan ditempatkan dilokasi yang berdekatan dengan alamat umah.. aku siyes hepi sebab tu aku accept nak join SL1M ni sebab dia cakap cenggitu diawal cerita.. aku ciap call HR tanya betul ke cenggini.. abes 2 bulan softskill training..alih2 KL jugaaaaak aku dapat.. huh..bukan aku sorang je, berape kerat je yang dapat berada di kampung halaman sdiri.. yang selebihnya merata TM letak.. tapi ramainya kat KL la..huuu..

nak nanges rase bila dapat tau OJT kat KL.. Bukan sebab x nak terima cabaran ke ape ke.. tapi hati ini sudah di Kelantan sana setelah bertahun ku merantau di negeri orang.. kemain aku renovate bilik pas balik dari Penang ritu.. yela.ingat bley berjimba2 dulu sebelum pikei nak keja atau sambung ngaji lagi...ngeee..

Rezeki SL1M.. sape tau..huu..

atas dua sebab yang utama ni lah..aku boleh buh 3 markah je out of 5.. kelas best even pack..bayangkan hujung minggu pun ade aktiviti, kelas pun ciap kena extent masa sebab nak bagi cukup jam kredit.. lunyai.. naseb je trainer best..


Urm..budak kelas aku pun bley tahan havoc.. masuk air..budak2..layan sajalah...haha..

And now.. ari ni.. start da lapor diri kat Annexe 1. Aku bawah devision Network Infrastructure Management System. Aku rasa hepi la juga sebab ni bidang aku kot masa degree dulu..hope aku masih boleh catch up ape yang Madam Hazila ngan Sir Nordin cite dulu2 pasal network ni..atau at least.. ak paham term2 yang SV ak pakai..huhuhu..

Ku harap ku performlah 6 bulan mendatang ni..kot mane tau rezekiku di sini..heeee...


p/S: erm.. tak sure entri ni patut ade pic ke tak..padahal issuenya adalah internet slow..dan dia x bagi aku upload..so?..nak kire cane ni..~



26 comments:

  1. macam mana dengan sl1m training..ok tak?

    ReplyDelete
  2. kelas ok..best sangat lah bagi saya.. cuma pengurusan KO skit..

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. "lepas habis 8 bulan placement ojt ni confirm diserap ke kerja? ke makan anggur semula lepas 8 bulan tu?"

      Yang tu kena tanya HR la kan.. saya trainee je..kekeke..tapi apa yang saya dengar dari staff, kalau kita perform, insyaAllah akan diserap dan ada batch yang sebelum ni diserap..tgk vacancy la kot..

      "ojt ni banyak company ke yang terlibat? kita pilih or pihak pengurusan yang tentukan tempat ojt ni?"

      OJT ni terlibat dengan company yang ade kaitan dengan TM lah.. dia punya department,subsidiaries and partners

      First HR cakap kita akan dihantar ke TM yang terdekat dengan alamat kita, but now seems sesuka ati je dia tempatkan kita..tapi nak cakap sesuka hati tak jugak.. sebab HR nak matchkan tempat OJT kita same cam degree kita.. lagipun yang kena ditempatkan di kawasan sendiri tu more kepada Sales and marketing..



      hope dapat jawab soalan awk..

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. depends on supervisor kita..dependson performance kita dan depends on vacancy time tu..

      paper pun saya arap dapat diserap nanti..hee..doakan lah ye..

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
  4. Thanks sis, saya dpt tawaran for this batch 9.0.. Kemain hepy, im from sabah, entry sis bnyk tolong saya buat preprtion..tak sbr nk dgr progress sis.. Wish me luck too ya ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks jugak sebab sudi melawat blog saya ^^

      Good luck tau, prepare ape yang patut tau^^

      Delete
  5. Tq share....saye dapt batch 9.0 jugakk....dah kompom kehadirn daftar hujung bulan 8 ni...tapi mcm berbelah bagi jugakk nak join...hahaha..on the same time mencari jugak peluang kerjaya yg lain....Nampak nye utk kelas soft skills nii mcm pi kuliah laa citer diee eaa?? uhuhuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep.. macam gi kuliah la. tapi yang bestnya adalah student satu kelas tu tak ramai pastu cam banyak LDK dibuat. eh tak macam kuliah kot, tp lebih kepada kem/training gitu. best kot. tak rugi kot join sbb dia bley tmbahkan kita punya knowledge dsamping up kan kite punya level confident. siyes trainer yang mengajar best.

      Delete
    2. Boleh sy tahu mcm mane awk apply sl1m tm?

      Delete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Salam, sy nak tahu mcm mane awk apply sl1m tm ni?

    ReplyDelete
  11. Cuma berharap OJT nnti ditempatkan kat kg.. Kalau kat kL 1500 mereput jugakkk... Hikss... Tq sis bg info...

    ReplyDelete
  12. Saya nak tanya mengenai hostel. Peralatan seperti iron, heater semua tu kena bawak sendiri la ye?

    ReplyDelete
  13. yup. better bawak sbb x disediakan

    ReplyDelete
    Replies
    1. bawak jugak sbb banyak keta asignment nak pakai dengan laptop ni..

      Delete
  14. Assalamulaikum..sy ada dpt sl1m 10.0 ni..bleh x share ngn sl1m ni mcm mna? Ni emeil sy idayu_akma2792@yahoo.com.. terima kasih..

    ReplyDelete
  15. Salam. Yang cerita elaun awak lambat tu macam mana eh? Lambat 4 bulan ka atau bulan keempat lambat? Tq in advance sudi jawab 😄😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. cerita tu based on pengalaman saya masuk SLIM masa bulan 3 (alau tak silap, cerita tahun lepas, igt2 lupa). Elaun ni terpaksa ditunda sbb pengurusan hilangkan dokumen kami yang menyebabkan elaun masa training kat MMu tu tak dimskkan sama macam orang lain dari group 1-7. kami terima lewat drp org lain.. tak ada kaitan dengan lambat 4 bln or bln keempat. maksud saya kat atas tu bln 4..aka april..huhuhu

      Delete
  16. Nk tanya, klu mcm bantal tu mmg kna bwk sendiri ke? Maaf laa klu soalan sy mcm kelakar. Hehe. Pastu klu nk cuci bju tu sume kena ready baldi sendiri ke ape? Sbb tnya ni nnti sng nk prepare brg2 yg perlu... hmm...

    ReplyDelete

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...