marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Thursday, September 7, 2017

Cara Mudah Semak Statement HIRE PURCHASE Kereta secara Online

.:Assalamualaikum:.

Tak jawab dose, jawab sayang..hiks

Tadi masa duk menjelajah di laman sesawang , pastu check e-statement bank, terlintas la pulak yang camane nak check statement Areundaun Betsy ek yang aku duk bayar bebulan ek. Lama tak lama dah dekat setahun dah. Pulak tu aku pun risau gak in case jadi pape mane aku nak refer. Dalam banyak-banyak bank yang ade kat Malaysia, kite buat fund dengan Ambank sebab Ambank je yang sudi bagi loan..hahaha. Pastu pulak tak la pulak ade akaun saving kat situ. Tak biase la dengan proses-proses di Ambank ni.

Nak pegi ATM or psysical bank huh semata-mata nak dapatkan statement, tak tahulah bila la lagi memandangkan aku ni ibarat beluncas yang melekat kat daun nan hijau. Selagi tak de benda kacau, no point utk bergerak. Memang sattik kat situ jela.Lebih-lebih Betsy now tak de bersama-sama buat mase sekarang lagi lah malas aku nak ke sana ke mari. Titew rindu Betsy titeww..sob sob.

Jadi, disebabkan malasnya kaki merangkak, jadi otak haruslah pantas menyelesaikan hal yang terbukam dihati. Lantas, jari-jemari mula menari depan lappy mencari maklumat camane nak settle perkara ni.

Yeah, sekelip mata je Google berjaya menyusun info yang dicari. Thanks to this blog sebab tolong sharekan cara nak check statement HIRE PURCHASE kereta kat Ambank.

Tapi memandakan info yang Ayung ni dah outdated sikit sebab post ditulis tahun 2015, so untuk menyambung kesinambungan Ayung yang baik hati ni, kita updatekan cara camane nak check statement HIRE PURCHARE kereta secara online bagi yang buat pinjaman dengan Ambank. Anyway website Ambank dah berwajah baru dah rupanya.

So, all you need is LOVE. No, untuk case ini all you need is hanyalah INTERNET CONNECTION yang best. So, yang mana tak bayar steamyx tu, gi bayar cepat-cepat. Kalau ade U-mobile, pakai je hotspot U-Mobile ;P

Step by step here:

1. Access ke https://www.ambankonline.com.my/ >> Registration





2. Fill in semua maklumat yang berkaitan. Jangan lupa untuk tick security image dan  T&C >> Next


Yang ni jangan lupee..

3. Fill in all the details >> Next

4. Kat Menu Acc. Type to boleh scroll pastu cari HIRE PURCHASE, Masukkan no acc kereta anda >> Next
 








5. Tekan TAC dan dia akan hantar kepada registed phone no anda.


6. Masukkan TAC dari sms yang diterima >> NEXT

7. Registration anda berjaya so, website terus bawa anda ke Mainpage Ambank. So, put your username, pengesahan image dan password dan tadaaa..

8. Kat Homepage ni ada beberapa menu yang boleh diusha-ushakan. Since tujuan kita adalah untuk check statement keta, maka main la kat situ.


9. Perasankan ade 3 submenu yang ada. Tekan mana berkenan. Statement tu jangan lupa untuk download. Mudahla kita nak buat pape nanti.



10. Yang best lagi ada jugak info tentang keta kita


11. Dah puas ati, log out jelah..huhu

Oh ye. Dengan adanya Account online ni kita boleh jugak bayar sini terus, tak yah nak transfer dari account bank lain dah. Jadi jimat masa. Ni tak. Kita wat payment 1HB alih2 4 HB baru masuk. Risau kang kena panalty tak memasai.

donno doncare. Semua ok untuk Areudaun Betsy

Areumdaun Betsy yang meghelip lap lip lap
Ok. Tu jerr dari I. Nak share silakan. Nak copy masuk your blog 100% no way! :P

p/s: Aku ade masalah pasai no phone aku tak register dengan account ni. Ade dua cara nak register sama ada gi ATM machine or call. Aku buat call pasai malas tahap gaban. Even process dia slow skit tapi aku puji la dia punya customer service yang nama Aizat yang serve aku time tu. Nak marah pun tak jadi. Huhu. Ni baru customer service!


link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...