marquee

.:Sudi sudilah tinggalkan jejak blog anda supaya saya dapat membalas kunjungan^.^:.

Saturday, December 19, 2015

Review Movie In The Heart of The Sea

.: Assalamualaikum :.






Hari tu join kengkawan tengok movie "In The Heart of The Sea".
Kempunan nak tengok muvie kat skrin besaq katenya..
Nak released beban mengarang disertasi katenya..
Seronok katenya tengok beramai-ramai..
hah memang pun.. lepas tu satu Hilton kita angkut untuk tengok cite ni..
kuikuikui..


Not bad cite ni.. best!..

Sebab main tengok je cite ni tanpa review.. maka ingatkan cite ni macam cite Titanic ke..Poseidon ke..sekali cerita pasal IKAN PAUS PUTIH! kekekee..


Bagi sesiapa yang suka untuk tengok cerita style latar 1850-an omputih gentleman, pakaian modern classic.. ha.. cite ni seswai untuk ditonton.. aku suka sebab fashion orang pompuan dia ala-ala sopan giteew..haha..

Maka dengan itu, marilah kita review pasal cite ni..

"In The Heart of The Sea" ni mengisahkan tentang pemburu ikan paus. Ikan paus ni diburu sebab nak dapatkan minyak ikan paus la.. zaman skarang cari gali petroleum, zaman tu buru ikan paus la.Kire industri minyak ikan paus ni satu industri yang terpenting la kat England. Satu company ni nak cari minyak dari ikan paus pakai kapal yang dikenali sebagai Essex.

George Polland

Owen Chas


Thomas Nickerson


Highlight crewman dalam kapal tu terdiri daripada Kapten kapal, George Polland, Pegawai Kelas 1, Owen Chase dan cabin boy yang baru umur 14 tahun, . Jadi kapal Essex ni kena bawak balik minyak ikan paus dalam 100 tong dalam tempoh yang singkat.

Maka bermulalah, pengembaraan diorang di tengah laut dengan beberapa orang crewmen. Konflik tercetus bila Polland ni dia pandang rendah dengan Chase. Yelah.. Polland ni dari golongan marin yang buat bisnes minyak ikan paus, Chase ni orang biasa-biasa je tapi experience dia bab-bab laut dan ikan paus ni sangatlah banyak.. Polland tu tak de pengalaman sangat..

suatu hari tu, dalam laut berlaku ribut, Chase arahkan crewmen untuk elakkan ribut tu, tapi arahan dari Polland pulak sebaliknya siap suruh rempuh ribut lagi.. Hasil dia.. ape lagi.. Hampir musnah lah Essex.. tak tahan Polland paggil Chase suruh patah balik ke daratan dan buat pengakuan kapal dilanda ribut kat lautan dan tak dapat cari ikan paus. Mengamuklah kejap si Chase. Tapi tak jadi balik ke darat sebab Chase cakap buat malu balik tapi tak bawak ape-ape.. teros senyap si kapten..kuikuikui..

tak lama lepas tu, diorang jumpa sekumpulan ikan paus, dan dengan hepinya memburu. Ni kire pengalaman pertama Nickerson memburu paus. maka seronok kemain lah dia walau pun kena buli.. haa.. part ni best..rugi korang main phone time ni..hohoho..

Sebab diorang tak dapat isi 50 tong minyak tu..so, diorang teruskan misi mencari ikan paus lagi, lepas 3 bulan.. dan minyak ikan paus yang diburu baru ni pun hampir habis sebab digunakan.. diorang singgah kan satu kepulauan ni dengan perasaan kecewa la kan.. nak balik kampung, minyak tak de.. duk berkampung kat laut, jejak ikan paus pong tak de..

Masa kat pulau tu, ade crewman dari kapal yang lain bukak cite bahawa kapal diorang musnah disebabkan ikan paus putih. Semua macam tak percaya la.. yela.. kapal diorang lagi besar dari ikan paus kot.. camane boleh musnah.. katanya kapten kapal tu.. ikan paus yang musnahkan kapal diorang tu berpuluh kali ganda besar..

Mata Polland ngan Chase berseri-seri dah.. ngee.. ade harapan nak dapatkan minyak paus.. horeeey!..

Haaa.. kat sini cite jadi semakin menarik.. Nak tau lagi ke tak??..

Tak yah la kan..hee..

kalau aku cerita detaillll.. korang rasa spoiled pulak kan.. jadi aku bagi hint je...heee..


Pendekkan cite.. memang wujud pun ikan paus putih tu.. dan hasilnya.. nasib Essex sungguh malang.. hancussss.. fuh..luluh hati tengok.. pastu..ade crewman yang mati, yang masih hidup terpaksalah menahan dan berikhtiar hidup sampai terpaksa makan kawan sendiri.. serious sadis..




korang patut tengok..

hampir 9 bulan diorang terdampar di atas lautan yang tak bertepi.. pastu kena main dengan ikan paus putih tu banyak kali la jugak.. sungguh kuang ajaq ikan paus tu..hoho..

Last sekali.. korang rasa.. crewman tu ade tak yang idop??..haaa.. korang tengok la sdiri ek.. hoho

By the way.. untuk cite ni..Beta bagi 4.5 Bintang!!!..

Ade unsur friendship, cooperative, loyalty, Brave dan banyak yang boleh dijadikan pengajaran.. kalau takut dilambung paus, jangan coba memburu.. hoho..

Best! 


p/s: movie ni diadaptasi dari novel Moby Dick. Korang penah baca tak?


Friday, December 18, 2015

Sem 3: Disertasi, I heart You!

.: Assalamualaikum :.

Hee.. I'm coming home, tell them I'm coming home..


jangot skit...


Selepas beberapa seketika menyepi..akhirnya rajin jugak jari jemari ni menekan keyboard mengarang cerita kat blog..hee..

Well, apa boleh buat..kehidupan sem 3 sebagai Master student ni tak sesenang biasa... Banyak aktiviti dan kerja-kerja kena buat..kena uruskan..sampai tak ade masa nak menaip blog.. huuu..

Tapi jangan risau.. cerita beta akan disambung balik..lantaran beta telah pun hantar disertasi kepada ISDEV.. Alhamdulillah.. ala kulli hal.. disertasi dapat disiapkan dalam masa yang agak terhad.. bayangkan untuk sem 3 ni.. banyak benda MISDEV14 terpaksa handle.. nak tak nak.. kena lalui dengan hati yang tabah dan penuh bertekad cemerlang.. sekarang..tinggal final exam je lagi..

heee.. alhamdulillah..syukur kepada Allah SWT atas rahmah dan kasih-sayangnya..

Kelas MISDEV 14 pun dah berakhir dengan berakhirnya kelas Pembangunan Insaniah yang di-lecture-kan oleh Dr. Syakir. Kelas last pun ade jugak kelakornya..kekeke.. ciyes nak gelak kalu throw back..kekekeke..


Sepanjang peninggalan beta dari blog ni.. kebanyakan antara moment-moment indah adalah bersama MISDEV14 dan ISDEV la..dengan sape lagikan.. nama lagi student ISDEV..kui3..


Lepas je Majlis Hari Raya Aidiladha ritu..kitorang tak boleh duduk diam pun..ade je tugas menanti..

Dua minggu kemudian, aku kena bentang draf disertasi..oh no!..masa ni sangat lah tak bersedia, sebab bab 4 dan bab 5 aku masih tak bertulis lagi.. bayangkan masa cuti sem 2 ritu, masa aku digunakan di Brunei.. bila masanya otak nak ready nak menulis.. bab 4 dan 5 bab kritikal kot.. bab nak menganalisis.. nak mendapatkan dapatan kajian bagai.. dan sebenarnya aku tak prepare mentally yang aku kena present 2 minggu lagi.. masa undian dibuat..aku minggu ketiga!..


done presentation!


Well, berkat belajar kat ISDEV dan hasil desakan (secara berhemah) oleh Mama supervisorku..maka..dalam masa seminggu aku berjaya memerah otak dan membuat analisis secara kritis (la sangat).. haha.. So.. masa hari present (ala-ala viva, tapi since we ouls mixed mode x de viva).. tak ade hentaman padu yang dapat..dan penambah baikan dikeutarakan oleh setiap lecturers dan of coz dari penilai sendiri.. banyak jugaklah idea bernas yang dicadangkan oleh penilai.. untuk itu..sangat-sangat lah berterima kasih kepada Dr. Shukri atas cadangan yang bernas.. ngee..

Katanya, bab 1,2 dan 3 dah cantek dah.. cuma bab 4 dan bab 5 kurang umph!...

(seminggu je kot mengarang bab 4 dan bab 5).. kui3..

bab1, 2 dan 3 tak umph! lagi tak tau la.. sem 2 tu boleh cakap tiap2 minggu berguru dengan Dr. Sue.. kekekeke..


lepas abis presentation, kitorang ade masa lebih kurang sebulan untuk repair dan repair sebelum dihantar untuk evaluated..

maka..dalam tempoh sebulan yang macam2 ada tu lah.. kitorang merepair dengan penuh kasih-sayang..hohohho..


Uri cingu!


dalam me-repair disertasi, jangan dilupa bahawa, workshop INGRAW pun hangat berlangsung, dan dan INGRAW ni wajibbb kepada MISDEV14 dan RISDEV untuk jadi presenter.. Fuh!.. Kena prepare paperwork lagi, present lagi..

Lepas je INGRAW selesai, kitorang kena pulak join program terbesar MISDEV iaitu Kem Pembangunan Insaniah. KPI ni adalah kerja kursus yang wujud dalam course outline. kire semua tugasan dan gerak kerja akan evaluated by lecturers. So.. bekerja keraslah kami dalam menjayakan KPI..huhuhu..




Lepas je KPI, conference IDMAC pulak menyusul, tapi sebab tema IDMAC tahun ni berkisarkan Islamic asset, maka, budak2 aset je la yang kena kerah buat paperwork, yang lain (termasuk aku) tukang tengok orang bentang je la..hoho..

tukang tengok..tengok je la..ho ho..



dan pejam celik..pejam celik..sehari lepas IDMAC, kena hantar disertasi..
so kalut lah semua rakyat MSDEV14..kekeke..




tapi alhamdulillah.. da ciap hantar nih.. lega rasanya.. satu beban da bertukar menjadi something yang insyaAllah berguna :D...

Now.. masa untuk??..

haha..

for me..of coz la nak carik kerja..huhu..
me not so remaja la klu asik duk bawah ketiak parents lepas abes study..
so.. prepare for next task..!

Doa-doakan lah aku dapat kerja.. masa untuk spread resume..huhuhu..


Wednesday, September 30, 2015

Majlis Hari Raya AidilAdha Isdev 2015


.: Assalamualaikum:.


Untuk Hari Raya Aidiladha Isdev 2015, untuk tahun ni, gerak kerjanya adalah kitorang la.. MISDEV 14.

Untuk pengendalian dari cari lembu, tumbangkan lembu, masak-masak, tempat, semua dalam skop kerja kitorang yang mana masuk dalam silibus Pengurusan Pembangunan Insaniah. Hebat tak bidang tugas keja kitorang?.. kendalikan upacara korban dan Majlis Hari Raya Aidiladha sekali.


Tapi sebenarnya, lembu, orang yang ambil/beli bahagian lembu, masak-memasak, tempat tu dah diuruskan oleh Isdev sendiri.. kitorang ni just melaksanakan amanat Prof dan para pensyarah lain agar Majlis ni menjadi realiti je.. kekekke..

Jadi, disebabkan Hari Raya Aidiladha jatuh hari Khamis.. dan untuk melakukan upacara qurban haiwan ternakan ni, hari last adalah hari Ahad (4 hari je dibenarkan untuk menyembelih haiwan qurban iaitu hari raya dan hari-hari tasyrik).. untuk info qurban lebih lanjut... mohon ke sini ..ngee..

Jadi, Ustaz Isam selaku tuan pengarah aktiviti dan para MISDEV14 bersetuju sebulat suara memilih hari Ahad untuk melakukan sembelihan disebabkan oleh kekangan masa (sebab raya of coz la semua nak bersama family dan tanggungjawab melaksanakan ibadat qurban tempat lain) dan hari Selasa pula, hari berlangsungnya Majlis Hari Raya Aidiladha Isdev 2015 di peringkat USM.

Program sembelihan lembu berlangsung kat Sg Bakap, jadi kesitulah kami, MISDEV 14 untuk bergotong royong.. sembelihan of coz la dilakukan oleh orang yang pakar iaitu dari pihak Pak Long (tukang lembu).. kitorang tukang lapah dan potong daging, dan tukang timbang, asingkan daging untuk Majlis Hari Raya dan untuk diberikan hadiah kepada fakir miskin dan lain-lain laagi la..dari pagi sampai zohor, situlah kitorang berada.. ngee...


 

 Sebelum lembu dikorbankan, Ustaz Isam selaku pengarah cum ustaz menerangkan tentang rukun-rukun sembelih haiwan korban, sesi Q&A pun juga berlangsung.

Ustaz Afnan pulak sebagai mursyidul Am Misdev 14, menerangkan simbolik disebalik pengorbanan,qurban dan raya aidil adha...

Bagi aku, secara peribadinya, bagus jugak adakan sesi penerangan camni di waktu ni untuk recalled balik ilmu-ilmu dan cerita-cerita yang selalu kita dengar di kuliah.. unutk kuatkan lagi perasaan kita untuk memahami ibadah qurban ni..

biasa kalau kat kampung-kampung, kita tau nak tumbangkan lembu je,tanpa hayati simbolik disebalik qurban tu..  





 Misdev 14 yang tak sabar-sabar nak potongkan daging..semua kitorang buat.. budak lelaki lapah..kitorang yang pompuan tukang potong dan lain-lain..amatur katenyaaa...kekekeke.. biasa dapat yang da ciap..ngee..

  but first let us wefieee...

aktiviti yang wajib..ahahaha..

 

Selepas kerja-kerja yang berkaitan dengan lembu.. amik nafas jap kat atas pondok rumah pak long ni..amboi mira.. sakan gaduh ngan Muhammad, anak kak bie nampak..



 ok.. ready... baru semua amik port masing-masing kalau ade camera kan..


Us.. Misdev 14 bersama Prof dan  Dr. Shahir. terima kasih sebab sudi datang tengok-tengok kitorang bekerja..heee..
penat tapi hepi sebab da selesai part 1..tunggu untuk Majlis Raya je nanti..





 Dititipkan oleh AdeYunita Mafruhat


++++++


Maka, hari selasa pun tiba.. dan kitorang pun mulalah bekerja kembali..ngee..

Majlis berlangsung kat Jabatan Pembangunan USM. Tahun ni, Isdev nak meraikan  orang-orang yang bekerja kat Jabatan Pemangunan. Nak raikan pakcik makcik cleaner, tukang dan staff seluruhnya yang bekerja keras dalam memastikan USM bersih dan cekap.. Nak meraikan wira yang tak didendangkan.. katenye..

Semua pekerja di Jabatan Pembangunan USM dijemput, termasuklah non-muslim... untuk non-muslim kite hidangkan juadah yang special untuk meraikan diorang.

Untuk majlis hari raya ni pun, kami masih menggunakan khidmat catering Pak Long Mak Long.. juadah dia cam kenduri..ngee.. the best!



 Shawls sponsored by Atas Loteng dan Aniemah Bunga Tangan & Cupcakes :P
 
 but, first.. let us wefieee...

wajib


 sebahagian dari gegurls Misdev14.. muka lawa lagi sebelum catering datang...kekekeke



kenape sume mengadap sane??masa ni tengah tunggu arahan tuan pengarah kite..


 Sementara majlis bermula.. pasangkan skating.. alih meja.. ubah tu ubah ni.. buat tu buat ni..


 Busy Puan Fadhliana kita...
 

 Ketibaan Dr. Wan dan staff-staff Isdev ke Majlis..



Misdev15 pun turut serta dalam mengemblengkan tenaga..


 

Orang dapur kitaaa...pakar dalam majlis kenduri kendara nampak.. berkenan??.. boleh la ke Isdev..ngeee




 Cik Ma dan kak Bi

Lantaran semua bizi time majlis berlangsung, ke hulu ke hilir melayan para tetamu.. jadi gambarnya.. tak de.. ;'(



 Lauk-pauk yang lebihan untuk di bungkus dan diedarkan kepada ajk dan semua yang terlibat..



Last, but not least.. gambar diorang lelaki yang bertungkus lumus untuk majlis ini.. kang cakap aku bias pulak asyik gambar titew je..

Orang kuat program..kekekkee

Maka dengan itu, selesai sudah tugasan pertama kami untuk kursus Pengurusan Pembangunan Insaniah. Tunggu program yang lain lain menyusul pulak..

Seronok bekerja dengan MISDEV14 walaupun mula-mula huru-hara, tapi kiotrang dapat kawal dan program dapat berjalan dengan lancar dan baik..

Semua pensyarah berpuas hati dengan Majlis Hari Raya Aidiladha 2015. :D

Alhamdulillah.






Monday, September 28, 2015

Raya Aidiladha 2015

.: Assalamualaikum:.

Annyeonggg ^^

Salam aidiladha 1436H

Tahun ni, raya aidiladha aku tak balik kampung.. tak balik kelantan..huhu..seingat aku la.. setiap kali raya ade je muka beta kat rumah.. tapi kali ni..aku pilih nak stay kat USM.. penah jugak la tak balik raya mase first year duk kat UMS dulu.. 8 tahun yang dulu la.. masa zaman keja.. balik je..huhu.. tahun ni nak rasa kelainan katenye.. kot-kot tahun depan kawen dengan orang jauh (kot-kot sangkut orang korea ke..bhabhahaha).. kena la belajar berjauhan dengan keluarga di hari berbahagia... ye tak.. ini pon satu pengorbanan jugak..ngee..

 tapi yang pasti sebab dia.. aku tak beli tiket flight or tiket bas awal-awal.. padan muka !..

tak ape la.. yang berlalu tu.. biar kan.. lembu-lembu dan majlis raya tetap gak berlangsung dan aku tak de pong meriah jugak rasanya raya kat umah tu..huhuhuhu..

cuma .. beta yang kat sinilah.. mereput sengsorang... (sape suruh tak beli tiketttt awal)...

sangkaan awal je la mereput di hari raya.. tapi.. tu lah.. kita merancang.. tapi Allah yang tentukan.. Aniem last minute cakap dia pun tak jadi balik raya jugaklah.. sebab.. tak de pape event kat rumah dia.. ummi ngan abah dia maybe gi menolong kat umah orang lain.. jadi..dia ingat nak balik petang raya la.. lagipun Aniem katenye nak ciapkan paperwork dia....

So berbahagialah kami berdua menyambut hari raya di hostel.. berdua lebih baik.kekekkeke..

ye la.. untuk mewujudkan suasana raya yang mulia ini.. malam raya tu..dengan semangat pertiwi.. kitorang pegi beli bengbarang kat Mydin.. nak buat nasi ayam raya katenye.. resepi nasik ayam belum tentu ade.. Aniem ngan aku bukannya tau nak wat nasik ayam.. cari bahan-bahan kat mydin tu pun berdasarkan resepi yang dikutip dari internet, dan on da spot pilih bahan- bahan tu.. orang kat Mydin jangan cakap la ramai ke tak.. malam raya..paham-paham laaa..


**********

pagi raya, sayu dengar takbir raya.. huhuhu.. tengah imagine.. kalau kat umah time ni mesti duk kalut nak gi solat raya.. berebut nak iron baju, berebut toilet..pung pang pung pang kalut kat dapur T.T

Tiba-tiba masuk wassap family.. diorang hantar gambar..



hamboi... ni mesti baru lepas solat sunat hari raya nih... biasa gini laaa tiap-tiap tahun..

aku agak skrip sebelum gambar ni diambil adalah... " mari kita men- jealous -kan orang yang tak balik kampung..sape suruh tak nak balik..har..har...har.."

FYI, selain aku..adik lelaki aku yang bongsu pun tak balik jugak.. yela.. dia lagi la jauh.. duk Mesir sana..




pastu aku pong balas balik " Ini sahaja yang mampu breakfast di pagi raya.." dengan harapan diorang bersimpati dengan nasib anak perantauan.. simpati ape.. lepas tu.. bertalu-talu gambar raya sakan diorang masuk dalam wassap..

hampeh bebeno!.. T.T (memencilkan diri di hujung bucu meja)

What so everlah.. Hari raya mane boleh sedih-sedih..kan.. ciap pakai baju cecantik lagi tau walaupun duk dalam bilik je..haha..

 So.. aku ngan Aniem pun mulakan aktiviti masak memasak kami.. har har har.. ni part yang trill la sebab..dua-dua.. nak cakap tak pandai masak tu..tipu la even masak megi kan.. tapi untuk nasik ayam ni.. memang first time la jadik chef nya.. biasa tolong-tolong basuh, potong, perap je.. tapi kali ni.. semua by own kan..

Berusaha bebenor kat dapur kecik kitorang ni dengan cara nak buat nasiknya, perap ayamnya.. supnya...

maka... ja Jjanggg...



jadi lah jugak.. sedap la jugak... untuk first attempt kami masak ni.. resepinya kitorang kutip kat sini.

Nasik air tangan Aniem, perap ayam aku, sup Ary... rupanya Ary pun tak balik jugak walaupun rumah dia area kedah je.. Ary lagi kesian.. tajuk disertasi dia kena ubah... so..apabila ubah tajuk... maka isi pun kena la ubah.. so..nak tak nak.. kena la bekerja keras..

Lepas makan tengah hari, baru teringat, ari tu janji nak wat puding caramel untuk Aniem.. dari bila lagi ntah janji nak buat, tapi sokmo bahan-bahan nak buat tak cukup.. check barang-barang kat dapur.. oh..semua ade la.. jadi ape lagi... demimu Aniem..

Siyes, rajin bebenor masuk dapur memasak ari ni.. lepas breakfast, lunch, lepas lunch..masak pulak untuk hi tea (cewah).. ni betul-betul da jadi Rooftop Cafe ni..haha..

Jadi, berbekalkan resepi puding caramel Kak Na (kakak aku yang ke 5).. maka operasi membuat puding caramel bermula..

resepi dia siyes senang gile..

korang just need, gula (untuk caramel), susu cair, 4 biji telur, asen vanilla


tu je..

Ja JJannng!...
 

   
kemain, plate presentation kan..haha..haruslah.. puding ni sedap ingredient special adalah "Love, Harry Love " mengajuk cara Proffesor Dumbledor cakap kat Harry Potter masa dia tanya kenapa Voldermort tak dapat bunuh dia masa kecik tu.. hiks..tetiba je kan..

FYI, dapur kecik kami tak de pun pengukus, tapi biasalah.. life hacks haruslah diapply time-time cenggini..tak tau camane nak cakap camane DIY yang kiotrang buat tu.. nnti ade masa.. beta akan post kan entrynya..


Petangnya pulak, tak dok kejoe bak kata Fara.. dalam kul 6 petang cenggitu lepas Aniem siap paperwork dia, tetiba kitorang randomly bersiap untuk nak wat OOTD katenyee... Aniem tak jadi nak balik umah.. esok pagi katenye nak balik.. sebab esok dia ade event kat umah kawan dia..


 


 Semangat hari raya..haha



nice picture.. hai bunga loceng kaler kuning..




Dua budak nakal duk main atas jalan raya..



 Yang ni rare dan betul-betul tak dok kijoe.. mentang-mentang USM sunyi dan sepi.. ciap wat cover album The Beatles la pulok..

 
USM sunyi sepi.. yang bunyi hanyalah gendang bebudak chinese yang tengah berlatih kat tepi library.. molek aah.. kitorang duk photoshoot sini..kekekke

 OOTD saya hari ini adalah, jubah made in mekah yang dihadiahkan oleh abe Din semasa dia menunaikan umrah baru-baru ni..

Shawl pashmina dari kiosk kat BJ..Kasut pula kasut dari Pantai Timur hypermarket.. #Bajet

pastu, masukkan gambar ni dalam group wassap family... dengan niat nak kasik tau.. still ade life la walau tak dapat balik umah..hahahha..




 Perhatikan dua gambar ni.. dan cari benda pelik =="...

When your sibling want you to come home for Eid, but you just can't....

Tikah terlebih rajin edit gambar untuk cukupkan korum raya The Bujang Belaka..

tapi.. abe yie mano??..

dan bangbil.. selipar ilang ko??..

hampeh kan..haha


Saturday, September 26, 2015

Day 3 in Brunei: Ke Kampung Ayer Brunei dan sekitar Bandar Seri Bangawan


 .: Assalamualaikum :.





Kampung Ayer adalah salah satu tarikan kat Brunei, sebab tu la kot ke Kampung Ayer ni termasuk dalam aktivti kami semasa berlangsungnya Program Makmal Sosio-Akademik ISDEV-UNISSA ni.. Baru 3 hari menjejakkan kaki ke Brunei, kami berpeluang meluaskan langkah melakar peta kami ke Kampung Ayer... Untung kan..hee..


Untuk melihat kawasan Kampung Ayer ni, of course la kenderaan wajib dia adalah boat.. tak kesah la boat laju ke, boat slow ke.. yang penting boat..keke.. Kampung Ayer ni dikatakan Kampung atas air yang paling luas kat dunia ni.. Sebab tulah jadi tempat yang wajib dilawati kalau datang Brunei. Katanya tempat ini wujud sejak 800 tahun yang lalu..so boleh dikatakan fasilities dia cukup la.. ade balai polis, balai bomba, masjid, sekolah, pasar dan lain-lain lagi dalam Kampung Ayer ni..

Berminat nak tau lebih lanjut pasal Kampung Ayer, sila lawat site ni k.. nge^^ (Punya la tak rajin nak jelaskan..kekeke)..promote page orang sikit.. nge..

Pape pun, dapat melihat tempat orang adalah perkara yang menguntungkan dan mengembirakan lebih-lebih di samping kengkawan yang sekepala...ngeee...


Pagi-pagi pukul 6.50 pagi dah ready ke Rizqun untuk breakfast.. muka sorang-sorang semangat kemain.. aku borak ape ngan Dr Wan time ni ek.. entah la..



sebelum bertolak.. haruslah bergambar kenangan..ukhuwah fillah abadan abada



Sesampainya kami kat jeti untuk naik boat. Fandi selaku AJK brief la ape yang patut.. "Kamu urang jangan mandi sini yakalau tak nak kena ngap dengan bujang senang..".. maybe ini kot yang Fandi cakap.. erk..



Full houseee...

Melawat sekeliling Kampung Ayer dari hujung jeti ke hujung kampung, ke sana.. kesini.. bawah rumah orang.. tepi rumah orang.. sungai dalam..sungai tak dalam semuaaaaa kami lalu...kekekeke..



kat sini.. kitorang dapat turun dari boat dan menjelajah bangunan kat sini.. galeri ...err.. lupa nama bangunan ni..tp bukan kat tempat dlm gambar ni..tp sebelah dia.. (ape aku mengarut ni).






Masuk dalam galeri tu.. jumpa laaaaa alat- alat ni..orang display je.. tp dapat kat kitorang...ngeee...



Rombongan cik kiah..



dalam boat harus bergambar..kekekeke


Naik je atas tanah besar, ingatkan time to back home.. tapi tak..kitorang dibawa berjalan di sekitar Bandar Seri Bangawan ni lagi.. kat sini jumpa poster besaq CN Blue..mentang-mentang la situ ade bangku bagai.. melepaklah kami dekat situ sambil makan-makan.. oh ye.. kami kat sini ni geng budak nakal jewww.. haha.. yang lain dah bertebaran ntah ke mana sebab aktiviti bebas kan..



Lepas abes makan, kiotrang ke Masjid Omar 'Ali Saifudien. Haa..jangan tak tau.. masjid ni masuk dalam rancangan korea tau.. The Law of The Jungle..








bergambar like a tourist la..ape lagi..




lepas solat zohor..



Konon abang Andy bagi penerangan la pasal masjid ni..

 




Lepas tu, singgah lagi ke bangunan Alat- Alat kebesaran diRaja Brunei. Kat sini.. aku jalan seround.. pastu jumpa kusi..dudukkkkk je sebab energy drained... ye la..satu ari berjalan..hohoho..

lama duk melepak kat sini.. baru perasan ZL aku ilang.. mane pegi..mane pagi.. kalut seketika.. carik..carik..carik..recall...recall..recall (sebab aku tau aku spesies careless skit dengan bebarang nih)... last aku duk pegang beliau masa dalam bas UNISSA.. so ape lagi.. berdesut la ke tempat parking bas..

alhamdulillah.. ZL duk tercongak atas kusi.. ni mesti masa turun bas aku tak perasan kat ZL ni.. (biasa kalau bukan dalam beg..ZL duk atas lap la..ZL ade.. cayang ZL (walaupun berura-ura nak beli galaxy A8)..hahaha.. no no no.. kita kan da janji nak sehati serta sejiwa selama 10 tahun..kekekke..


itu sahaja cerita untuk ari ke 3 .. (ade banyaaaak lagi.. tapi.. tak larat nak tulis dan recalled cite..ngeee..



link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...